Γιατί σταμάτησαν οι μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά στην Ελλάδα

Έως το 2008, έγιναν 21 επεμβάσεις στο “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης. Ανάγκη επανεκκίνησης λόγω της οξείας ηπατίτιδας. Τι λένε στο iatronet.gr o αναπληρωτής καθηγητής Ν. Αντωνιάδης και ο χειρουργός Γ. Ίμβριος.

Η επιδημία οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά, αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, ανοίγει τη συζήτηση για την ανάγκη επανεκκίνησης των μεταμοσχεύσεων ήπατος σε ανήλικους λήπτες στην Ελλάδα. Το σχετικό πρόγραμμα εφαρμόστηκε με επιτυχία στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, αλλά διακόπηκε το 2008 έπειτα από 21 επεμβάσεις και έκτοτε τα περιστατικά παραπέμπονται στο εξωτερικό. Παρότι δεν έχει εμφανιστεί ακόμη κάποιο κρούσμα στην Ελλάδα, οι ειδικοί θεωρούν πολύ πιθανό να συμβεί αυτό στο επόμενο διάστημα. Με δεδομένο ότι το 10% των περιπτώσεων που έχουν αναφερθεί διεθνώς μέχρι σήμερα χρειάστηκε τη μεταμόσχευση ήπατος ως τελική θεραπεία, οι χειρουργοί μεταμοσχεύσεων υποστηρίζουν πως αυτή πρέπει να επανέλθει ως διαθέσιμη υπηρεσία από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μιλώντας στο iatronet.gr, ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων στο ΑΠΘ, Νικόλαος Αντωνιάδης και ο χειρουργός ειδικός σε μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά, Γεώργιος Ίμβριος, εξηγούν γιατί διακόπηκε το πρόγραμμα και καταθέτουν τις προτάσεις τους.

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε εδώ.