Ηλίας Μόσιαλος : Κατατέθηκε σήμερα στον Πρωθυπουργό, η μελέτη για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων

Aνάρτηση στο facebook στις 6/7/2021 του κ. Ηλία Μόσιαλου, Καθηγητή της πολιτικής της Υγείας και Διευθυντή του LSE Health για την κατάθεση της μελέτης για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων στον Πρωθυπουργό.
“Κατατέθηκε σήμερα στον Πρωθυπουργό, από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση, κύριο Αντώνη Παπαδημητρίου, η μελέτη για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων.
Το σχέδιο επεξεργάστηκε μια εξαιρετική ομάδα της οποίας είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής μαζί με τον καθηγητή χειρουργικής μεταμοσχεύσεων στο Imperial College London και Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, κύριο Βασίλη Παπαλόη.
Τα τελευταία χρόνια, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κάνει αλματώδη βήματα στη δημιουργία συστημάτων προκειμένου η μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων να καταστεί διαθέσιμη σε όσο το δυνατόν περισσότερους αρρώστους που υποφέρουν από οργανική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, είτε πρόκειται για νεφρό, ήπαρ, πάγκρεας είτε για πνεύμονα ή καρδιά.
Η σύγκριση με την Ελλάδα είναι αποκαρδιωτική. Τα ποσοστά μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας είναι μεταξύ των πλέον χαμηλών στον ανεπτυγμένο κόσμο, παρά τις υψηλές ανάγκες. Τα στατιστικά στοιχεία για τις ζωές που χάνονται και τους ανθρώπους που είναι αντιμέτωποι με αβέβαιο μέλλον εν αναμονή μοσχεύματος, συνθέτουν ένα δυσοίωνο τοπίο. Το ανθρώπινο κόστος που πληρώνει η χώρα μας καθημερινά, είναι ανυπολόγιστο.
Στην Ευρώπη:
• Κάθε 9 λεπτά προστίθεται ένας νέος ασθενής στις εθνικές λίστες για μεταμόσχευση.
• Κάθε χρόνο 6.500 άνθρωποι αποβιώνουν περιμένοντας στη λίστα αναμονής.
Στην Ελλάδα:
• Περισσότεροι από 1.300 συνάνθρωποί μας βρίσκονται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.
• 11.500 νεφροπαθείς υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και το 25% από αυτούς θα αποβιώσει τον 1ο χρόνο και το 57% σε 5 χρόνια.
• Ο μέσος όρος προσδόκιμου ζωής των νεφροπαθών με νεφρική νόσο τελικού σταδίου είναι 4 χρόνια.
• Ενώ ο μέσος όρος αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού είναι 8.8 χρόνια.
• Βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις στις μεταμοσχεύσεις στην Ευρώπη και παγκοσμίως.
• Έτσι, πολλές ζωές χάνονται κάθε χρόνο. Συγγενείς, φίλοι, οικεία μας πρόσωπα.
H Ελλάδα δεν είχε ποτέ μια συνεκτική εθνική στρατηγική ή ένα σύστημα για τη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων. Ωστόσο, με τον σωστό συνδυασμό αλλαγών, επενδύσεων και μακροπρόθεσμης δέσμευσης, η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στη δωρεά και μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων.
Τώρα, η Ελλάδα αποκτά μία ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική για τη Δωρεά και τη Μεταμόσχευση Οργάνων και το Εθνικό Σχέδιο στοχεύει στην εξασφάλιση της πρόσβασης σε ένα δυναμικό και σύγχρονο σύστημα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων.
Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε:
• Ολοκληρωμένες στρατηγικές πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης, που να στοχεύουν τον γενικό πληθυσμό και τα άτομα υψηλού κινδύνου.
• Μετατροπή του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) σε ανεξάρτητη Αρχή και την ανάπτυξή του πανελλαδικά.
• Ενίσχυση των διαθέσιμων υποδομών.
• Nα θεσπιστεί ένα υποχρεωτικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο τα άτομα που παρουσιάζουν οργανική ανεπάρκεια τελικού σταδίου θα παραπέμπονται έγκαιρα για εξειδικευμένη διαχείριση και αξιολόγηση της καταλληλόλητας τους για μεταμόσχευση.
• Για να επιτευχθούν βιώσιμες βελτιώσεις στις δραστηριότητες δωρεάς και μεταμόσχευσης, πρέπει να υποστηριχθούν όλα τα εθνικά μεταμοσχευτικά κέντρα, ώστε να πληρούν τα ισχύοντα ευρωπαϊκά πρότυπα όσον αφορά την υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό.
• Το Ω.Ε.ΜΕ.Κ θα πρέπει να λειτουργεί ως μέρος ενός εθνικού δικτύου αριστείας, σε στενή συνεργασία με όλα τα μεταμοσχευτικά κέντρα, παρέχοντας ηγεσία και υποστήριξη σε αυτά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Αθήνα, όπου τα τρία κέντρα βρίσκονται σε άμεση γεωγραφική εγγύτητα. Τα κέντρα των Ιωαννίνων και της Πάτρας λειτουργούν ήδη σε συνεργασία.
• Όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων πρέπει να αποζημιώνονται επαρκώς. Αυτό περιλαμβάνει πληρωμές για το προσωπικό, τις συμμετέχουσες μονάδες και τις υποστηρικτικές υπηρεσίες. Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων σε κάθε νοσοκομείο με ΜΕΘ.
• Υπάρχει ανάγκη να αναπτυχθεί μια εθνική στρατηγική για τη συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με τη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων.
• Όλα τα στάδια της διαδικασίας δωρεάς πρέπει να καλύπτονται από εθνικά συμφωνημένα πρωτόκολλα και κατευθυντήριες οδηγίες, σύμφωνα με τις διεθνώς αναγνωρισμένες βέλτιστες πρακτικές. Αυτό περιλαμβάνει την αξιολόγηση και διαχείριση των δοτών, τη λήψη των οργάνων, τη συντήρηση και τη μεταφορά οργάνων.
• Αξιοποίηση της τεχνολογίας τηλεϊατρικής και των ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων για την παρακολούθηση των ασθενών σε απομακρυσμένες περιοχές.
H πλήρης μελέτη (450 σελίδων) θα δωθεί το επόμενο διάστημα στη δημοσιότητα.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Παπαδημητρίου και τη διοίκηση του ιδρύματος Αριστοτέλη Ωνάση για την ανάθεση της μελέτης.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, και από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τους κυρίους Βασίλη Κικίλια και Βασίλη Κοντοζαμάνη, την κυρία Ζωή Ράπτη και τους Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου, κκ Γιάννη Κωτσιόπουλο, Μάριο Θεμιστοκλέους και Παναγιώτη Πρεζεράκο για τη στήριξή τους και την βοήθειά τους στην ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον πρώην υπουργό υγείας και τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, κύριο Ανδρέα Ξανθό, την Πρόεδρο και τους εκπροσώπους του ΚΙΝΑΛ, την κυρία Φώφη Γεννήματα και τους κυρίους Χρήστο Πρωτόπαπα, Ανδρέα Πουλά, Κώστα Μπαργιώτα, Μανώλη Όθωνα και Στέφανο Παραστατίδη, τον Βουλευτή και τους εκπροσώπους του ΚΚΕ κυρίους Γιώργο Λαμπρούλη, Ηλία Σιώρα και Νίκο Χονδρόπουλο, και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης κύριο Κυριακο Βελόπουλο, για τις εποικοδομητικές προτάσεις που μας κατέθεσαν.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρώην υπουργό κύριο Δημήτρη Στρατούλη. Έμαθα πολλά για τις μεταμοσχεύσεις από τις συζητήσεις μας και διαβάζοντας το εξαιρετικό του βιβλίο ‘Όταν γεννιέσαι τρεις φορές: δωρεά οργάνων – δώρο ζωής’.
Η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις θα είναι μια σημαντική εθνική προσπάθεια που θα προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες πρόληψης και υγείας, που τόσο τις χρειαζόμαστε στη χώρα μας.
Αναφέρομαι στην υλοποίηση του σχεδίου ως εθνική προσπάθεια, γιατί πάνω από όλα, μας αφορά όλους.”