Παρέμβαση του Αντιπροέδρου Τσίγκα Ε. στην ΕΡΤ για τη μη πραγματοποίηση μεταμόσχευσης ήπατος στο Γ.Ν.Θ.”Ιπποκράτειο

Ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος “ΗΠΑΡxω” κ. Τσίγκας Ευθύμης και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων κ. Παπαθεωρίδης Γεώργιος στην εμπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ.

Το ατυχές περιστατικό της μη πραγματοποίησης ηπατικής μεταμόσχευσης λόγω αδυναμίας κάλυψης από αναισθησιολόγο αναδεικνύει το μέγεθος ανεπάρκειας του ηπατικού μεταμοσχευτικού προγράμματος της χώρας στο σύνολό του. Ποιο συγκεκριμένα, το σημερινό μεταμοσχευτικό πρόγραμμα στηρίζεται σε υποστελεχωμένες μεταμοσχευτικές μονάδες που δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους και με μια δήθεν ενιαία εθνική λίστα που λειτουργεί με βάση τις εφημερείες των νοσοκομείων.

Το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος “ΗΠΑΡxω” προτείνει και στηρίζει τις εξής προτάσεις όπως τις ανέφερε και ο κ. Τσίγκας στην σημερινή τηλεοπτική του παρουσία :

Μεταμοσχευτικά κέντρα που να λειτουργούν άρτια, κάθε ημέρα, όλον τον χρόνο, ώστε το σπάνιο και πολύτιμο συμβατό μόσχευμα να φτάνει στον λήπτη τη στιγμή που θα βρεθεί και όχι αν και όταν εφημερεύει το κέντρο!

 Η εθνική λίστα πρέπει να είναι ενιαία στην πράξη και την ουσία της με το να στηρίζει ένα ορθά λειτουργικό σύστημα κατανομής και κατάταξης ληπτών.

Ο ασθενής που δε κατάφερε να μεταμοσχευθεί να βοηθηθεί άμεσα από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων ώστε να μεταμοσχευθεί σε κέντρο του εξωτερικού λόγω της σπανιότητας εύρεσης συμβατού ηπατικού μοσχεύματος στην Ελλάδα. Πρωτεύει η σωτηρία του συνασθενή μας.

Για να δείτε το video πατήστε εδώ.