Πόσο κινδυνεύουν οι νεφροπαθείς από την Covid-19

Η αν. καθηγήτρια νεφρολογίας στο ΑΠΘ Μαρία Στάγκου αναλύει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στη νεφρική λειτουργία. Οι παράγοντες κινδύνου και η θνητότητα.

Η οξεία νεφρική βλάβη, ως επιπλοκή της λοίμωξης από COVID-19, αποτελεί έναν ιδιαίτερα δυσμενή προγνωστικό παράγοντα, όχι μόνο για την υγεία του νεφρού, αλλά και για την επιβίωση του ασθενούς.

Οι ασθενείς που πάσχουν από οξεία νεφρική νόσο και εκτίθενται στην COVID-19 νοσούν βαρύτερα και έχουν υψηλότερα ποσοστά θνητότητας. Θνητότητα μεταξύ 20% – 30% παρουσιάζουν οι ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της γνώσης που έχει αποκτηθεί στους 15 μήνες της πανδημίας, σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στη νεφρική λειτουργία και τους παράγοντες κινδύνου για τους νεφροπαθείς ή μεταμοσχευμένους που εκτίθενται στον ιό.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια νεφρολογίας του ΑΠΘ, Μαρία Στάγκου, αναφέρθηκε διεξοδικά, στη διάρκεια εισήγησής της με τίτλο «COVID-19 και νεφρός» στο πλαίσιο των εργασιών του 10ου Επιστημονικού Συνεδρίου του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε εδώ.