Συνέντευξη της Γ.Γραμματέως Θεοδωρίδου Χ. στον “Ιατρικό Τύπο”

logoiatrikostipos

Πριν λίγες μέρες όλη η Ελλάδα παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις των νέων μέτρων και τις τρομακτικές αλλαγές που θα φέρουν στην ζωή όλων μας.

Και όταν αυτά τα μέτρα μπήκαν σε εφαρμογή νιώσαμε να φεύγει η γη κάτω από τα πόδια μας. Κεκτημένα χρόνων και αγώνων καταλύονται με μια απλή υπογραφή. Και εγώ που είμαι όσο γίνεται υγιής ένιωσα τέτοιο πόνο, τι ένιωσαν άραγε οι συμπολίτες μας που βιώνουν καθημερινά μια σκληρή ασθένεια;
 
Δείτε τι μου απάντησε η φίλη μου η Χριστίνα Θεοδωρίδου, Μεταμοσχευμένη Ήπατος με ποσοστό αναπηρίας 80%!
 
«Οι άνθρωποι στην Ελλάδα με σοβαρά προβλήματα υγείας, καθημερινά βιώνουν καταστάσεις που δε θα μπορούσε κανένας πολίτης Ευρωπαϊκού κράτους να φανταστεί. Με έκπληξη διάβασα ότι οι βουλευτές Σαχινίδης και Κουκουλόπουλος πρότειναν στον υπουργό οικονομικών να δείξει “απόλυτη ευαισθησία” και να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των συντάξεων τα άτομα με βαριά αναπηρία. Ο υπουργός οικονομικών έδειξε την ανάλογη ευαισθησία και απεδέχθη το αίτημα των δύο βουλευτών. Μόνο που λόγω της μεγάλης του ευαισθησίας πρόσθεσε ότι “επειδή δεν πρότεινε κανείς δημοσιονομικό ισοδύναμο είμαι υποχρεωμένος το κόστος αυτό να το επιρρίψω στις συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ” ασχέτως αν μέσα σε αυτούς μπορεί να είναι και κάποια άτομα με αναπηρία. Και ερωτώ σαν πολίτης αυτού του κράτους που πάντα πλήρωνα τους φόρους μου κανονικά. Σαν άτομο με αναπηρία 80%, είμαι λιγότερο ανάπηρη από αυτούς που έχουν 80% και άνω, το κόστος της αναπηρίας μου είναι λιγότερο ή το κράτος μπορεί να μου παρέχει όλα όσα θα έπρεπε να μου εξασφαλίζει ώστε να μπορώ να ανταπεξέλθω στις δυσκολίες οι οποίες προκύπτουν από το πρόβλημα της υγείας μου;»

Δεν εξαιρέθηκαν από τις μειώσεις των συντάξεων ούτε τα άτομα με αναπηρία
Η νέα ρύθμιση μετά την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου έρχεται να δείξει τη σκληρότητα ενός κράτους αδιάφορου για τον πολίτη – ασθενή, για το συνάνθρωπο που έχει ανάγκη τη βοήθεια όλων και έχει ξεσηκώσει το σύνολο της κοινωνίας μας. Πρόκειται για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταργούνται οι εξαιρέσεις σοβαρά χρόνιων ασθενών από τις περικοπές συντάξεων και δώρων!
 
Συγκεκριμένα στις 12/11/2012 δημοσιεύτηκε ο Νόμος 4093 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016. Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016», όπου υπήρχαν εξαιρέσεις για τα άτομα με αναπηρία στις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των Δώρων.
 
Κι όμως μετά από μία εβδομάδα, στις 19/11/2012 δημοσιεύθηκε ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ με θέμα «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων του ν. 4046/2012 και του ν. 4093/2012», στην οποία καταργήθηκαν όλες οι εξαιρέσεις που αφορούσαν τα άτομα με Θαλασσαιμία, τους νεφροπαθείς, τους τυφλούς κι άλλες κατηγορίες ΑμεΑ, εκτός από τους παραπληγικούς και τετραπληγικούς.
 
Κοινωνικό Πραξικόπημα
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μιλά για Κοινωνικό Πραξικόπημα απέναντι στους συμπολίτες μας και ζητά να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία ειδικότερα στις κατηγορίες ασθενών που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, δηλώνει την κάθετη αντίδρασή του στην κατηγοριοποίηση ασθενών δύο ταχυτήτων και στηρίζει την ΕΣΑμεΑ στο δύσκολο έργο της.
 
Ανθή Αγγελοπούλου

www.iatrikostypos.com