Αδυναμία αιματολογικής μέτρησης ειδικού φαρμάκου tacrolimus (Prograf) σε ανήλικους μεταμοσχευμένους από ήπαρ

Το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος “ΗΠΑΡxω” με αίσθημα ευθύνης προς τους ανήλικους μεταμοσχευμένους ασθενείς από ήπαρ και τις οικογένειές τους απέστειλε επιστολή στον κ. Σπυρίδων Αποστολόπουλο, Διοικητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ» και στον κ. Εμμανουήλ Παπασάββα, Διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» ζητώντας απαντήσεις για την αδυναμία εκτέλεσης της αιματολογικής μέτρησης του ειδικού φαρμάκου tacrolimus (Prograf). Ταυτόχρονα, καταδικάζουμε τον επιλεγμένο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, με το να παραδίδεται το δείγμα της αιμοληψίας στα χέρια των γονιών, προκειμένου να το μεταφέρουν είτε στο Γ.Ν.Α. «Λαϊκό», είτε σε ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο. Τρόπος απαράδεκτος για την πραγματοποίηση μιας τόσο σοβαρής και εξειδικευμένης εξέτασης που επηρεάζει άμεσα τη βιωσιμότητα του ηπατικού μοσχεύματος και κατ’ επέκταση του ίδιου του μεταμοσχευμένου ασθενούς.

Το δυσάρεστο αυτό γεγονός μεγιστοποιείται όταν με την επιστολή 4618/4.6.2024 του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, τα δύο αυτά νοσοκομεία ορίζονται ως τα μοναδικά ειδικά ιατρεία στην Αθήνα, υπεύθυνα για τη διαχείριση των ανηλίκων ασθενών μεταμοσχευμένων από ήπαρ.

Αναμένουμε τις απαντήσεις των Διοικητών για την άμεση επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού προβλήματος και ζητάμε τη συνεργασία τους ώστε μελλοντικά να αποφεύγονται τέτοιου είδους δυσλειτουργίες, πολύ σημαντικές για τη βιωσιμότητα ενός μεταμοσχευμένου ασθενούς.

Ευχαριστούμε την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και τον Πρόεδρο κ. Βαρδακαστάνη για τη στήριξη.

  • Για να διαβάσετε την επιστολή προς τον κ. Σπυρίδων Αποστολόπουλο, Διοικητή Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ» πατήστε εδώ
  • Για να διαβάσετε την επιστολή προς τον κ. Εμμανουήλ Παπασάββα, Διοικητή Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» πατήστε εδώ
  • Για να διαβάσετε την υποστηρικτική επιστολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας με Αναπηρία πατήστε εδώ