Συνέντευξη της Γ.Γραμματέως του “ΗΠΑΡxω” κ. Θεοδωρίδου Χ. στη εφημερίδα της Θεσσαλονίκης “Μακεδονία”. ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ – Ένα «ναι» μπορεί να σώσει 7 ζωές.
«Η μεταμόσχευση είναι ένα ‘θείο δώρο’. Έτσι την αποκαλούμε εμείς οι μεταμοσχευμένοι. Είναι σαν να γεννιέσαι δεύτερη φορά. Όσο μειώνονται ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων και η δωρεά οργάνων τόσοι άνθρωποι, που είναι στη λίστα αναμονής για μόσχευμα, πεθαίνουν. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ότι κανείς δεν θα πάρει τα όργανά μας στα καλά καθούμενα. Αντιθέτως, αντί τα όργανα να φθαρούν όταν επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος, μπορούμε να τα δωρίσουμε και να χαρίσουμε ζωή μέσα από τον θάνατο. Ένα δικό μας ‘ναι’, μπορεί να σώσει 7 ζωές».
Η Χριστίνα Θεοδωρίδου, γενική γραμματέας του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευμένων Ελλάδος «ΗΠΑΡχω», μιλά στη «ΜτΚ» για την αξία της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων, οι οποίες τους πρώτους μήνες του 2013 καταγράφουν δραματική πτώση στη χώρα μας. Η ίδια ζει εδώ και 9 χρόνια με νέο ήπαρ κι όπως λέει χαρακτηριστικά, έχει μια φυσιολογική ζωή με ποιότητα, χάρη στη μεταμόσχευση, στην οποία υποβλήθηκε.
«Το ήπαρ είναι ένα όργανο που δεν έχει εναλλακτική θεραπεία εκτός της μεταμόσχευσης. Σε αντίθεση με την καρδιά και τους νεφρούς, που η τεχνητή καρδιά και η αιμοκάθαρση δίνουν μια παράταση χρόνου και την ελπίδα ότι θα βρεθεί το σωτήριο μόσχευμα», εξηγεί η κ. Θεοδωρίδου και προσθέτει «στο ήπαρ ή μεταμοσχεύεσαι ή πεθαίνεις. Ταυτόχρονα, όσο οι υποψήφιοι λήπτες περιμένουν στη λίστα αναμονής, βιώνουν σοβαρά προβλήματα. Είναι πολύ ψυχοφθόρο να ξέρεις ότι αν δεν προλάβεις να υποβληθείς σε μεταμόσχευση, θα πεθάνεις. Είναι πολύ σκληρό».
ΔΥΣΠΙΣΤΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΕΣΥ
Σύμφωνα με την ίδια, η μεταμοσχευτική διαδικασία είναι υποχρέωση κάθε πολιτισμένου κράτους. Ωστόσο, σε έρευνα που έκανε η ICAP για λογαριασμό του σωματείου «ΗΠΑΡχω» και του σωματείου «ΣυνεχίΖΩ» προέκυψε ότι οι Έλληνες είναι δύσπιστοι απέναντι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο έχει σοβαρές ελλείψεις. Συνεπώς είναι ανθρώπινο να μην προχωρούν σε δωρεά οργάνων.
«Στις ΜΕΘ υπάρχουν κλειστά κρεβάτια, ελλείψεις σε γιατρούς και υλικοτεχνική υποδομή. Μοιραία, λοιπόν, ο εντατικολόγος θα διαλέξει να σώσει αυτόν που σώζεται, αυτόν που έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει κι όχι αυτόν που δεν έχει πιθανότητες να επιβιώσει, ώστε στη συνέχεια, με την έγκριση της οικογένειάς του, να μπορέσει να αξιοποιήσει τα όργανά του. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους, διότι είναι δικές τους κι όχι των πολιτών», επισημαίνει η κ. Θεοδωρίδου.
Παράλληλα, αναφέρει ότι η ενημέρωση για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις πρέπει να ξεκινά από το σχολείο. «Ο Έλληνας έχει φιλότιμο, αλλά θέλει ενημέρωση», λέει και συμπληρώνει ότι «δεν προχωρά η μεταμοσχευτική διαδικασία, διότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η πολιτεία μπορεί να αξιοποιήσει όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, ώστε να ‘μιλήσει’ η βιωματική εμπειρία και να δει ο κόσμος ότι οι μεταμοσχευμένοι ζουν μια φυσιολογική ζωή με ποιότητα».
«ΒΟΥΤΙΑ» ΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ
Δραματική μείωση, ωστόσο, στον αριθμό των μεταμοσχεύσεων καταγράφεται τους πρώτους πέντε μήνες του 2013, γεγονός που αποδίδεται τόσο στις σοβαρές ελλείψεις σε κλίνες εντατικής θεραπείας και προσωπικού όσο και στις προκαταλήψεις που συνεχίζουν να υπάρχουν σε κομμάτι του πληθυσμού, αλλά και στο αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε από μερίδα εκπροσώπων της εκκλησίας σχετικά με το θέμα της εικαζόμενης συναίνεσης.
«Δυστυχώς, υπάρχει πτώση στις μεταμοσχεύσεις από τις αρχές του 2013 μέχρι σήμερα, κυρίως εξαιτίας του θορύβου που προκλήθηκε από κάποιους μητροπολίτες σχετικά με την εικαζόμενη συναίνεση, καθώς δεν διάβασαν την ανάκληση του σχετικού άρθρου του νόμου. Η συμπεριφορά αυτή είχε αρνητικό αντίκτυπο. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ελλείψεις σε ΜΕΘ και σε προσωπικό», δηλώνει στη «ΜτΚ» ο διευθυντής ΕΣΥ στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων ΑΠΘ του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Γάκης. Η κλινική είναι η μοναδική στην Ελλάδα όπου γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος και νεφρού σε παιδιά, ενώ από το 2009 είναι η μοναδική πανελληνίως στις μεταμοσχεύσεις ήπατος σε ενήλικες.
Παράλληλα, αναφέρει ότι από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι τώρα αξιοποιήθηκαν μόλις 16 δότες, όταν πέρυσι όλη τη χρονιά είχαν αξιοποιηθεί 77. Τα στοιχεία δείχνουν μείωση πάνω από 50%. «Το χειρότερο της μείωσης αυτής είναι οι ασθενείς που περιμένουν κι αν δεν υποβληθούν σε μεταμόσχευση, μπορεί να πεθάνουν. Έτσι, κάποιοι πηγαίνουν στο εξωτερικό όπου, για παράδειγμα, μία μεταμόσχευση ήπατος στην Αγγλία από συγγενή ζώντα δότη είναι 400.000 ευρώ, δηλαδή όσο το κόστος λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) στην Ελλάδα», εξηγεί ο κ. Γάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για να ανατραπεί η αρνητική πορεία των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η δωρεά οργάνων είναι η μέγιστη εκδήλωση αγάπης. «Η επίσημη εκκλησία την αποδέχεται. Πρέπει, όμως, να βοηθήσουμε όλοι. Κυρίως πρέπει να στηριχθούν οι ΜΕΘ που είναι η πρώτη γραμμή μάχης, καθώς η συμβολή τους είναι η διάσωση ζωών και κατ’ επέκταση η αξιοποίηση δοτών. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι οι συγγενείς των δοτών δεν έχουν αλλάξει άποψη, δίνουν τη συγκατάθεσή τους με εντυπωσιακό τρόπο μέσα στην οδύνη της απώλειας του δικού τους ανθρώπου», λέει ο κ. Γάκης.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Βόρειας Ελλάδας, από τις αρχές του 2013 μέχρι τώρα έγιναν στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης 11 μεταμοσχεύσεις ήπατος, 9 μεταμοσχεύσεις νεφρού από πτωματικούς δότες και 5 μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη. Επίσης, έγιναν 21 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς στο «ΑΧΕΠΑ» από 11 δότες. Συνολικά, υπήρχαν 15 αναφορές δυνητικών δοτών, από τους οποίους οι 7 έγιναν πραγματικοί δότες και μεταμοσχεύτηκαν τα όργανά τους. Σε πανελλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι τώρα αναφέρθηκαν 34 εγκεφαλικοί θάνατοι και αξιοποιήθηκαν 16 δότες. Ειδικότερα, έγιναν 29 μεταμοσχεύσεις νεφρού από πτωματικό δότη, 9 ήπατος και δύο καρδιάς, ενώ έγιναν και 10 μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα συγγενή δότη. Συνολικά, τους πρώτους πέντε μήνες του 2013 έγιναν μόλις 50 μεταμοσχεύσεις, ενώ η περσινή χρονιά (2012) έκλεισε με 236 μεταμοσχεύσεις.