Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Γεωργιάδη A.

φωτογραφία 3

Eπίσκεψη αντιπροσωπείας πανελλήνιων συλλόγων μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων (Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευμένων εκ Νεφρού, Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος “ΗΠΑΡxω”, Σύλλογος Μεταμοσχευμένων Καρδίας και Φίλων της Μεταμόσχευμένων “Συνεχίζω”) στον Υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη όπου κατατέθει υπόμνημα με σοβαρά ζητήματα και έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τα προβλήματα που αφορούν τους μεταμοσχευμένους συμπαγών οργάνων.

Τα αποτελέσματα της συζήτησης είναι τα ακόλουθα:

1. Ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα εξαιρεθούν οι μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων και οι ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της χρόνιας νεφρικής, ηπατικής και καρδιακής ανεπάρκειας από το πλαφόν της συνταγογράφησης κάθε ιατρού σε σχέση με τη μηνιαία δαπάνη του, που αναφέρονται στην Υπουργική απόφαση 113429 ΦΕΚ 3117/Β/9.1.2013 και 433/7.1.2014 απόφαση Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

2. Όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις – αξιολογήσεις μεταμοσχευτικών προγραμμάτων και για τη μεταμοσχευτική διαδικασία γενικότερα, ο υπουργός Υγείας μας διαβεβαίωσε ότι άμεσα εντός του Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί διάλογος στο υπουργείο Υγείας με την συμμετοχή του ΕΟΜ, επιστημονικών φορέων και συλλόγων ασθενών με στόχο, τη διαμόρφωση και εν τέλει εφαρμογή ενός εθνικού προγράμματος ανάπτυξης των μεταμοσχεύσεων.

3. Ήταν αρνητικός στην εξεύρεση λύσης λόγω μνημονικών δεσμεύσεων για τα παρακάτω θέματα:

3.1 Στην εξαίρεση των μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων και των ασθενών τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής, ηπατικής και καρδιακής ανεπάρκειας από το ετήσιο πλαφόν του 15% της συνταγογράφησης με χρήση του εμπορικού ονόματος του φαρμακευτικού σκευάσματος ανά ιατρό, όπως προβλέπει η απόφαση οικ. 27361 22/08/2013 του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

3.2 Στη κατάργηση της οικονομικής επιβάρυνσης στα φάρμακα των μεταμοσχευμένων ασθενών και των ασθενών που βρίσκονται στο στάδιο της τελικής ανεπάρκειας κάποιου ζωτικού τους οργάνου που προκύπτει μεταξύ της ασφαλιστικής και της λιανικής τιμής του φαρμάκου.

3.3 Στην κατάργηση της συμμετοχής του 15% της αξίας στη παροχή φαρμακευτικών θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Οι σύλλογοι μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων με αίσθημα ευθύνης τόσο απέναντι στα μέλη τους όσο και στην ελληνική κοινωνία γενικότερα θα συνεχίσουν τον αγώνα μαζί με όλους τους μεταμοσχευμένους και τους ασθενείς τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής, ηπατικής και καρδιακής ανεπάρκειας μέχρι την πλήρη επίλυση των δίκαιων και κοινωνικά αποδεκτών αιτημάτων μας.

Για να διαβάσετε το υπόμνημα πατήστε εδώ.

Για να διαβάσετε την ανακοίνωση με τα αποτελέσματα της συνάντησης πατήστε εδώ.

Για να δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση πατήστε εδώ.