Άρθρο στην εφημερίδα “Αγγελιοφόρος” – Μήνυμα ζωής από μια δότρια και μια λήπτρια μοσχεύματος

martyries metamosxefseis 425x

Άρθρο στην εφημερίδα “Αγγελιοφόρος” της Θεσσαλονίκης αφιερωμένο στην παρουσία του “ΗΠΑΡxω” στην επιστημονική ημερίδα με θέμα “Δωρεά και Μεταμόσχευση οργάνων : Μια εμπειρία  ζωής”, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πολιτιστικό Κέντρο “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” – Π.Κ.Μ.  Στο άρθρο τοποθετείτε η κα. Σωτήρογλου- Κυνηγού μέλος του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος “ΗΠΑΡxω” και η Γ.Γραμματέας του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος “ΗΠΑΡxω”. 

Όταν υπάρχουν αγάπη και αλτρουισμός, οι φόβοι εκτοπίζονται, δίνοντας τη θέση τους στην ευτυχία. Αυτό μαρτυρούσαν τα χαμόγελα αισιοδοξίας που σκόρπισαν με την παρουσία τους δυο γυναίκες- ήρωες της ζωής, στην ημερίδα για τις μεταμοσχεύσεις που έγινε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη.

Η Παναγιώτα Σωτήρογλου- Κυνηγού χάρισε, χωρίς δεύτερη σκέψη, μέρος της ίδιας της ζωής της, τμήμα από το ήπαρ της, στην μόλις 7 μηνών κορούλα της που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας λόγω συγγενούς ανωμαλίας πριν ακόμα γεννηθεί! Σήμερα καμαρώνει τη νεαρή έφηβη κόρη της και παροτρύνει, μέσω του www.agelioforos.gr όλους να γίνουν δωρητές οργάνων. «Φυσικά και υπήρχε κίνδυνος για την υγεία μου, από τη νάρκωση. Τον ίδιο κίνδυνο που διατρέχεις αν σε ναρκώσουν ακόμα και για μια απλή επέμβαση σκωληκοειδίτιδας. Δεν χρειάζεται όμως να φοβάται κανείς να γίνει δωρητής. Εγώ και ο σύζυγός μου έχουμε δηλωθεί στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων ως δωρητές. Κανείς δεν μας απείλησε και δεν ήρθε να μας κλέψει τα όργανα…», λέει με νόημα στο www.agelioforos.gr η κ. Σωτήρογλου- Κυνηγού, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Σερρών και μέλος του Πανελλήνιου Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος “ΗΠΑΡxω”. Ακόμη και η δύσκολη περίοδος που πέρασε μετά την μεταμόσχευση που έγινε στην κόρη της, λόγω ορισμένων που ταλαιπώρησαν και τις δυο, δεν το βάζει κάτω. «Είναι πολύ σημαντικό που η επιστήμη σου δίνει τη δυνατότητα να χαρίσεις μέρος από το ήπαρ και να συνεχίσεις να είσαι εν ζωή. Βέβαια χρειάστηκε να πάω στις Βρυξέλλες για να γίνει αυτό. Στην Ελλάδα, ενώ διαθέτουμε αξιόλογους επιστήμονες στις μεταμοσχεύσεις, η πολιτεία δυστυχώς αδρανεί», προσθέτει.

Για την Χριστίνα Θεοδωρίδου ξεκίνησε μια καινούρια ζωή από τότε που βρέθηκε το κατάλληλο μόσχευμα ήπατος και υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση. Πήρε «το δώρο της ζωής, όπως το χαρακτηρίζει, που της έδωσε ποιότητα ζωής αλλά και την ευκαιρία να δοξάζει τον Θεό που βλέπει τον ήλιο κάθε μέρα. «Είμαι πολύ τυχερή που ζω, χάρη στο δώρο της αγάπης και του αλτρουισμού που μου χάρισαν απλοί, καθημερινοί άνθρωποι αλλά πιο ενημερωμένοι από άλλους. Αυτή είναι η οικογένεια του δότη που κατάφερε μ΄ αυτό τον τρόπο να κάνει ένα διαρκές μνημόσυνο στον άνθρωπο που έχασε. Θέλησαν να λειτουργεί το κύτταρό του μέσα από ένα άλλο σώμα…», τονίζει στο www.agelioforos.gr.

Η ίδια θυμάται ακόμα τη δύσκολη περίοδο που έζησε όταν έμαθε ότι η ζωή της κινδυνεύει από αυτοάνοσο νόσημα που παρουσιάστηκε ενώ ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί της. «Πέρασα μια δοκιμασία, αλλά στάθηκα τυχερή γιατί μέσα σε μόνο δυο μήνες βρέθηκε κατάλληλο μόσχευμα και έτσι έγινε η επέμβαση. Μακάρι να υπάρχουν δωρητές. Χρειάζεται όμως πολιτική βούληση για να αυξηθεί ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων και εκεί ξεκινούν τα προβλήματα…», αναφέρει η κ. Θεοδωρίδου, η οποία μετά την περιπέτειά της προσπαθεί με κάθε τρόπο να στηρίζει τη δωρεά οργάνων και με την ιδιότητα της γραμματέας του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος “ΗΠΑΡxω”.

Οι μεταμοσχεύσεις της κρίσης

Στο μεταξύ, όπως σημειώνει η κ. Θεοδωρίδου, στη δύσκολη εποχή που περνά η ελληνική κοινωνία λόγω της οικονομικής κρίσης, οι μεταμοσχευμένοι βρίσκονται αντιμέτωποι με προβλήματα για τη λύση των οποίων οφείλει να μεριμνήσει η πολιτεία.

«Η χορήγηση γενόσημων, οι ακοστολόγητες εξετάσεις και το κόστος της περίθαλψης είναι από τα βασικά προβλήματα των μεταμοσχευμένων. Η πολιτεία θέλει να αυξήσει τη χρήση των γενόσημων στο 60%. Δεν είμαστε κατά των γενόσημων, απλώς θέλουμε να είναι πιστοποιημένα. Οι μεταμοσχευμένοι δεν μπορούν να πάρουν γενόσημα. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία χώρα του κόσμου, γιατί οι μελέτες βιοϊσοδυναμίας έχουν γίνει σε ελάχιστους υγιείς ανθρώπους και όχι σε μεταμοσχευμένους. Οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες. Δεν μπορεί ο μεταμοσχευμένος κάθε φορά που αλλάζει το γενόσημο να «ανεβοκατεβαίνει» ο οργανισμός του, γιατί θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές», τονίζει η γραμματέας του “ΗΠΑΡxω”.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, πολλές εξετάσεις παραμένουν ακοστολόγητες, όπως η μαγνητική άνω και κάτω κοιλίας. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί μεταμοσχευμένοι, παρόλο που είναι ασφαλισμένοι, δεν μπορούν να πληρώσουν το ιδιαίτερα μεγάλο κόστος από τη τσέπη τους. Επιπλέον, όπως καταλήγει η ίδια, οι χρόνια πάσχοντες που αναγκάζονται να μπαινοβγαίνουν κάθε λίγο στα νοσοκομεία, δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν τα 25 ευρώ που σκοπεύει να επιβάλει η πολιτεία για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Μειωμένες οι μεταμοσχεύσεις

Δυστυχώς, η πορεία του αριθμού των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας φαίνεται να είναι φθίνουσα από τις αρχές του 2013. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έκανε ο πρώην αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) Δημήτρης Γάκης, οι δότες οργάνων φέτος δεν θα ξεπεράσει τους 60, ενώ πέρσι ήταν 79. «Με τα χρήματα που μπορούν να εξοικονομηθούν από τη δωρεά ενός μόνο δότη οργάνων θα μπορούσαν να προσληφθούν 30 γιατροί στις ΜΕΘ ή 45 νοσηλευτές. Τα χρήματα που έδωσε η ελληνική πολιτεία το 2011 για μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έβαλαν από την τσέπη τους οι πολίτες, ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Αν αυτές οι μεταμοσχεύσεις γίνονταν στη χώρα μας, με τα χρήματα που θα είχαν εξοικονομηθεί θα μπορούσαν να προσληφθούν 1.000 γιατροί ή 1.500 νοσηλεύτριες», επισημαίνει ο κ. Γάκης.

Κέντρο μεταμοσχεύσεων χωρίς άδεια

Ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΜ, που είναι χειρουργός μεταμοσχεύσεων στο Ιπποκράτειο, καταγγέλλει ολιγωρία στο θέμα της αδειοδότησης του κέντρου μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου. «Εδώ και ένα πεντάμηνο λειτουργεί χωρίς άδεια λειτουργίας, αφού έληξε στις 30 Απριλίου. Αν και το νοσοκομείο προχώρησε έγκαιρα τη διοικητική διαδικασία προς τον ΕΟΜ για την ανανέωσή της, ο ΕΟΜ δεν προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες ως όφειλε. Αποτέλεσμα, να λειτουργούμε χωρίς άδεια. Φανταστείτε να πούμε ότι δεν κάνουμε μεταμόσχευση και πετάμε τα όργανα στα σκουπίδια. Τι θα πούμε στην κοινωνία; Κάνουμε λοιπόν μεταμοσχεύσεις χωρίς να έχουμε άδεια», λέει ο κ. Γάκης. Ο ίδιος παραδέχεται ότι η άδεια είναι τυπική. Ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια και το κέντρο μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου πληροί όλες τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας του.

«Η έλλειψη άδειας μπορεί να φέρει τους γιατρούς αντιμέτωπους με τη δικαιοσύνη, αν κάποιος μεταμοσχευμένος αντιμετωπίσει προβλήματα. Είμαι απογοητευμένος από την κατάσταση στην κλινική μεταμοσχεύσεων, όπου λόγω ελλείψεων το προσωπικό καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να λειτουργήσει σωστά. Η Πολιτεία θα έπρεπε να δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε έναν παράγοντα ανθρωπιστικό και ισχυρά κερδοφόρο», πρόσθεσε ο κ. Γάκης.

Το μεγαλείο της δωρεάς οργάνων

Το «θαύμα» της προσφοράς οργάνων και όλες οι πτυχές της μεταμόσχευσης συζητιούνται στην ημερίδα που θα ολοκληρωθεί το απόγευμα, με τίτλο «Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, μια εμπειρία ζωής» και χορηγό επικοινωνίας τον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» και το «www.agelioforos.gr».

Η εκδήλωση φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο “Αλέξανδρος”, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Εθνικής Αμύνης 1) και φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει τους εμπλεκόμενους στην υγεία σε ένα διαχρονικό ζήτημα που, λόγω άγνοιας, διχάζει.

Ειδικοί επιστήμονες, συντονιστές μεταμοσχεύσεων και μέλη συλλόγων που εμπλέκονται στις μεταμοσχεύσεις προσπαθούν να διαλευκάνουν κάθε πτυχή της δωρεάς οργάνων στην εκδήλωση.

Την ημερίδα, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, διοργανώνει το Γραφείο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Έρευνας και Καινοτόμων Δράσεων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γραφείο Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδας του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Πηγή: www.agelioforos.gr