Ημερίδα “Δωρεά και Μεταμόσχευση οργάνων: Μια εμπειρία ζωής”

9907E42B885476B14D8393F466824095

Το Γραφείο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Έρευνας & Καινοτόμων Δράσεων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης διοργανώνει, σε συνεργασία με το Γραφείο Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδας του Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ επιστημονική ημερίδα με θέμα«Δωρεά και Μεταμόσχευση οργάνων: Μια εμπειρία ζωής». H Γ.Γραμματέας κα Θεοδωρίδου Χριστίνα και η μητέρα-δότρια μέλους του Σωματείου κα Σωτηρόγλου-Κυνηγού Παναγιώτα που εκπροσωπούν το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος “ΗΠΑΡxω”.

martyries metamosxefseis 425x

Το Γραφείο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Έρευνας & Καινοτόμων Δράσεων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης διοργανώνει, σε συνεργασία με το Γραφείο Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδας του Π.Γ.Ν. Θ. ΑΧΕΠΑ επιστημονική ημερίδα με θέμα “Δωρεά και Μεταμόσχευση οργάνων: Μια εμπειρία ζωής”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013, 09:00πμ. – 15:00μμ., στο Πολιτιστικό Κέντρο“Αλέξανδρος” (Εθνικής Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη).

Το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος “ΗΠΑΡxω” συμμετέχει με 2 εισηγητές, την Γ.Γραμματέα κα Θεοδωρίδου Χριστίνα και την μητέρα-δότρια μέλους του Σωματείου κα Σωτηρόγλου-Κυνηγού Παναγιώτα.

Η εν λόγω Ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας ενημέρωσης,ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της επιστημονικής κοινότητας και όλων των εμπλεκομένων στο χώρο της υγείας σ” ένα καίριο και διαχρονικό ζήτημα που και στις μέρες μας συνεχίζει, λόγω άγνοιας, να διχάζει.

Η συμμετοχή αξιόλογων εισηγητών, συντονιστών και Συλλόγων που εμπλέκονται άμεσα στο ζήτημα της Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων ενισχύει τον πολυεπιστημονικό χαρακτήρα της Ημερίδας καθώς και τους τομείς που πραγματεύεται να διευθετήσει μέσω της επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Καθώς στόχο μας αποτελεί η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των ενδιαφερομένων,στην ημερίδα που διοργανώνεται  θα υπάρχει ελεύθερη είσοδος χωρίς κόστος συμμετοχής και θα χορηγηθεί Βεβαίωση παρακολούθησης.

Η Ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Υ.Υ.Κ.Α. και του Ε.Ο.Μ., με την αρωγή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τη δωρεάν διάθεση της αίθουσας και των χορηγών επικοινωνίας.

Η ιστορία της μεταμόσχευσης

Η ιδέα της μεταμόσχευσης, ξεκίνησε τρεις χιλιάδες χρόνια πριν από εκείνο τοθαυμαστό τόπο, την Αρχαία Ελλάδα, όταν οι πρόγονοί μας ονειρεύονταν και φτιάχνανε θαύματα της τέχνης, τα οποία γεμίζουν σήμερα τα μεγάλα Μουσεία του Κόσμου.

Σ’ αυτά τα έργα τέχνης, στο ανθρώπινο σώμα συχνά τοποθετούσαν φτερά, κομμάτια από ζώα καιήτανε οι πρώτοι που προσεγγίσανε την ιδέα της ξενομεταμόσχευσης, της μεταμόσχευσης δηλαδή ενός τμήματος ζώου σε άνθρωπο.

Φτιάξανε με τη φαντασία τους ακόμα και μυθικάτέρατα, που αποτελούνταν από διάφορα τμήματα φοβερών θηρίων όπως λιοντάρια, φίδια κλπ, σαν την μυθική χίμαιρα.

Φτιάξανε και μύθους όπως, ο μύθος του Προμηθέα Δεσμώτη,που περιέγραφε το πώς ο αετός έτρωγε την ημέρα το συκώτι του Προμηθέα και αυτό τηνύχτα αναγεννάτο. Γνώριζαν δηλαδή την αναγέννηση του ήπατος.

Το φαινόμενο που τώρα, επιτέλους, μελετάται εντατικά, το ξέρανε οι πρόγονοί μας τρεις χιλιάδες χρόνια πριν. Και βέβαια το όνειρο της μεταμόσχευσης δεν μπορούσε να μην περάσει και μέσα απότην Εκκλησία, όπου περιγράφεται το θαύμα των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, οι οποίοιμεταμόσχευσαν το πόδι ενός νεκρού Αιθίοπα, σ” έναν λευκό λόγω γάγγραινας. Δεν θα μπορούσε όμως το όνειρο να γίνει πραγματικότητα, εάν δεν υπήρχε ο Αλέξης Καρέλ, ο οποίος στις αρχές του προηγούμενου αιώνα βρήκε τον τρόπο πώς να ράβουμε τα αγγεία, πώς να τα “αναστομώνουμε”.

Η ανακάλυψη αυτή άνοιξε διάπλατα τον δρόμο της Μεταμόσχευσης. Ακολούθησαν τα πρώτα βήματα. Έτσι, το 1930 οι Χειρουργοί προσπαθούν να μεταμοσχεύσουν όργανα, όπως ο νεφρός, στο λαιμό ενός σκύλου.

Σε ένα επόμενο βήμα μεταμόσχευσαν το νεφρό στο μπούτι ασθενούς. Και ο κύκλος του ονείρου κλείνει μέσω του Έλληνα Καθηγητή, κ. Οικονόμου, ο οποίος έκανε τη πρώτη ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΜΥΘΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ. Mεταμόσχευση νεφρού την παραμονή των Χριστουγέννων του 1952.

Κλειδί στην πραγματοποίηση του Μύθου ήταν ο Νευρολογικός Θάνατος που κακώς συνεχίζουμε να τον αποκαλούμε Εγκεφαλικό Θάνατο. Γιατί κακώς; Διότι δημιουργεί την εντύπωση ότι αποτελεί ένα «εφεύρημα» θανάτου.  Σε αυτόν τον τομέα, αυτή η ημερίδα στοχεύει να ρίξει άπλετο φως και να συζητήσει την οποιαδήποτε αμφιβολία.

Το πρόγραμμα:

09:30-10:00 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ-ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ

Α’ ΕΝΟΤΗΤΑ

10:00-11:15 Νομικά και ηθικά ζητήματα

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Δαρδαβέσης Θεόδωρος

10:00 Εγκεφαλικός θάνατος-Πιστοποίηση του θανάτου με νευρολογικά κριτήρια Ρούντολφ Γιόμπστ Σχολιάζει ο κ. Γάκης Δ.

10:15 Από τη δωρεά Οργάνων στη Μεταμόσχευση Ζαχαρούδη Δήμητρα

10:30 Θεολογική θεώρηση των μεταμοσχεύσεων Φαναράς Βασίλειος

10:45 Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων υπό το πρίσμα του Ν. 3984/2011 Αυλογιάρη Ευπραξία

11:00 Συζήτηση

Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ

11:15-12:45 Ψυχοσυναισθηματική διάσταση και προσέγγιση

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ζιάκας Νικόλαος

11:15 Μεταμοσχεύσεις: Ελληνική Πραγματικότητα Γάκης Δημήτριος

11:30 Εξελίξεις στη Μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων Σακελλάρη Ιωάννα

11:45 Μεταμοσχεύσεις καρδιά -πνεύμονα Δρόσος Γεώργιος

12:00 Η “συναισθηματική σχέση” των ασθενών με το μεταμοσχευθέν όργανο Νικολής Ιωάννης,

12:15 Ψυχοκοινωνική αξιολόγηση και υποστήριξη ασθενών. Η κατάσταση στη χώρα μας και η προοπτική συνεργασιών σε διεθνή Fora Συγγελάκης Μάρκος

12:30 Συζήτηση

Γ’ ΕΝΟΤΗΤΑ 

13:15-14:30: Η Ζωντανή Πραγματικότητα

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κεσίδου Λέλα

13:15 Η Μεταμόσχευση παράθυρο στην ποιότητα ζωής Λούβαρη Αναστασία

13:30 Η Μεταμόσχευση ήπατος στην περίοδο της κρίσης Θεοδωρίδου Χριστίνα

13:45 Από την κόλαση στον παράδεισο με μία μόνο λέξη Κοντελατσίδης Παναγιώτης

14:00 Μεταμόσχευση και Κοινωνικό Κράτος σήμερα Χατζηγεωργίου Σταύρος

14:15 Χαρίζω ζωή Μπούφκα Σταματία

14:30 Μητέρα δύο φορές Σωτήρογλου-Κυνηγού Παναγιώτα

14:45 Συζήτηση

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ

ΔΑΡΔΑΒΕΣΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., Πρόεδρος “Ένωσης Δωρητών Οργάνων Σώματος Ανθρώπου – Ε.Δ.Ο.Σ.Α.”

ΖΙΑΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής Οφθαλμολογίας, Διευθυντής Τράπεζας Οφθαλμών, Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ

ΚΕΣΙΔΟΥ ΛΕΛΑ, Δημοσιογράφος-Ειδική σε θέματα Υγείας, Δημόσιο Ραδιόφωνο ΕΡΤ3

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

ΑΥΛΟΓΙΑΡΗ ΕΥΠΡΑΞΙΑ, Δικηγόρος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια (CiArb) με εξειδίκευση στη Βιοηθική

ΓΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Χειρούργος Ιατρός, Διευθυντής, Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων Α.Π.Θ. – Γ.Ν.Θ. “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ”

ΔΡΟΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Χειρούργος Ιατρός, Συντονιστής Διευθυντής Χειρουργικής, Τμήμα Χειρουργικής, Καρδιάς -Θώρακος – Αγγείων – Γ.Ν.Θ. “Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ”

ΖΑΧΑΡΟΥΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, Νοσηλεύτρια, Συντονίστρια Γραφείου Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδος Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ

ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, Γραμματέας Πανελληνίου Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος “ΗΠΑΡxω”

ΚΟΝΤΕΛΑΤΣΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Μέλος Συλλόγου Μεταμόσχευσης Καρδίας και Φίλων της Μεταμόσχευσης “ΣυνεχίΖΩ”

ΛΟΥΒΑΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, Εκπρόσωπος Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Θεσσαλονίκης

ΜΠΟΥΦΚΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑ, σύζυγος δότη οργάνων

ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΓΙΟΜΠΣΤ, Νευρολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ., Νευρολογική κλινική – Γ.Ν.Θ. “ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ”

ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ ΙΩΑΝΝΑ, Αιματολόγος, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., Αιματολογική Κλινική – Μονάδα Μεταμόσχευσης – Γ.Ν.Θ. “Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ” Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, Πρόεδρος τμήματος Μεταμοσχεύσεων Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, Μέλος Ίδρυμα Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας

ΣΥΓΓΕΛΑΚΗΣ ΜΑΡΚΟΣ, Ψυχίατρος, Διευθυντής, Μονάδα Ψυχοσωματικής Ιατρικής, Α΄ Ψυχιατρική Κλινική ΑΠΘ, Γ.Ν. “ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ”, Πρόεδρος Κλάδου Συμβουλευτικής -Διασυνδετικής & Ψυχοσωματικής της ΕΨΕ, Advisory Board European Association of Psychosomatic Medicine

ΣΩΤΗΡΟΓΛΟΥ-ΚΥΝΗΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, Μέλος Σωματείου “ΗΠΑΡxω”, Μητέρα Δότρια οργάνου (ήπατος) εν ζωή στο παιδί της

ΦΑΝΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ,Δρ. Θεολογίας Α.Π.Θ., με ειδίκευση στη Βιοηθική

ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Μυελού των οστών

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Γάκης Δημήτριος, Αηδονόπουλος Απόστολος, Πέρβος Ιωάννης, Νικολαίδης Νικόλας, Βαξεβάνης Αθανάσιος, Νάκου Μαρία, Αλεκτορίδης Πέτρος, Δημοπούλου Μαγδαληνή

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Τζιμίτση Αλεξία, Χατζίδου Στεργιανή, Καλλέργη Ευθυμία., Ζαχαρούδη Δήμητρα, Μαρίνου Χρυσοστέλλα, Θεοδότου Ελένη, Αντωνίου Φώτης